Image

Info om forskellige fodsygdomme

Når du har diabetes, er din risiko for at udvikle fodsår større end hos andre. Samtidig har sårene svært ved at hele, det tager tid, og nogle gange kan det blive nødvendigt at operere. Den langsomme proces kan medføre alvorlige infektioner, der i sidste ende kan føre til amputation. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på dine fødder.

Hvad er årsagerne til fodsår?

Der kan være flere forskellige årsager til, at man udvikler fodsår. Det er især et for højt blodsukker og et dårligt kredsløb, der hæmmer helingen af sår. Men andre relaterede følgesygdomme som åreforkalkning og nervesygdom spiller også ind.

Et for højt blodsukker kan med tiden medvirke til, at nervesystemet og blodomløbet bliver ødelagt. Det giver sig først udsalg i de små forgreninger, som ligger længst væk fra rygmarv og hjerte. Derfor rammes fødderne oftest først og hårdest.

Åreforkalkning af blodkarrene til benene kan føre til nedsat blodforsyning til tæer og fødder, og dette kan igen føre til nedsat levedygtighed af huden og vævene i foden. Det giver stor risiko for at udvikle fodsår samt en dårlig og langsom heling af sårene.

Nyttge links

Fødderne kan desuden rammes af andre følger - læs mere via disse links:

Læs også om nedgroede negle, ligtorne, hård hud m.m.

Læs også om gangræn og charcotfod